Főzni jó

Főzni jó

 

Ebben a rohanó világban nincs időnk a gyerekeinkre, magunkra, nem csinálunk semmi olyat, ami kikapcsolna minket, ami kiszakítana az idegőrlő verkliből. Mivel a stressz komoly kockázati faktor különböző megbetegedések esetén, kezelése az alapbetegségekre is pozitív hatással lehet.

Főzni jó


A főzés remek lehetőség arra, hogy kizárjuk a külvilágot, önmagában is hatásos és örömteli feszültség oldó tevékenység, emellett az ízek, illatok, a látvány, sőt még a főzéssel járó hangok is csodát művelnek. A főzés művelete segít összpontosítani, a munka egyes folyamatai pedig a figyelem megtartásában is segítenek, így kizárva minden hétköznapi gondot.
Az étel elkészítése nagy odafigyelést és tudatos, éber jelenlétet, gondoskodást igényel. Gondolatainkat letisztítja, bizalomra és türelemre nevel. Az alapanyagok előkészítésétől a tisztításon, a szeletelésen vagy kockázáson keresztül a sütés-főzés, fűszerezés, tálalás egy meditációhoz hasonló tudatállapotot igényel. A végén pedig jön a katarzis, az étel elfogyasztása, akár egyedül, de a legnagyobb öröm, a mások dicsérete.

Főzés

A főzésben van valami varázslat: a hozzávalók megválasztásában, a keverésben, a reszelésben, az olvasztásban, a töltésben, az ízesítésben, a régi könyvekből merített receptekben, a hagyományos háztartási eszközökben. Engem részben az egész műveletsor mulandósága bűvöl el; mennyi előkészület, mennyi tudás és tapasztalat szorul egy pillanatokig tartó élvezetbe. Érdemes megnézni például a gyerekeket főzés közben, mennyire lelkesen, odafigyelve készítik el az ételeket. 

A főzés egyik titkát és egyben örömét jelenti megtanulni kijavítani valamit, amit elrontottunk, és az egyik lecke az, hogy derűsen viseljük el azt is, ha már egyáltalában nem lehet kijavítani.

A főzés remek alkalom arra, hogy jó társaságban jól érezzük magunkat. A végén pedig, ha minden jól sikerül, akkor a közös étkezés öröme, a finom ízek jelentik a teljességet.

kocsonya

A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén.

Szakács tanonc