Paleo palacsinta
Aki paleózik az már tudja, hogy nincs olyan étel, aminek egészséges alternatíváját ne lehetne elkészíteni. Mindehhez csak a megfelelő alapanyagokat kell megtalálni, és egy kis kreativitással fűszerezni!
A paleo palacsinta is ugyanolyan függőséget tud okozni, mint a hagyományos változat! A paleo palacsinta törékenyebb állagú, így kicsit jobban oda kell figyelni rá a sütésnél és óvatosabban kell mozgatni a tésztákat.
A legjobb alapanyag választás a tésztához:
Ezekből a lisztekből válogass: gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, zöldbanánliszt, nyílgyökérliszt
Adj hozzá sűrítőanyagot, legjobb a tápióka keményítő, amitől nem lesz nedves a tészta.
Ha krémes állagú palacsintát szeretnél, akkor alapnak használhatod a kókusztejszínt is.
Ha pedig a leggyorsabb palacsinta receptjét keresed, akkor a banános paleo palacsinta lesz a te kedvenced.
Íme még egy szuper recept a tésztához:
2 dl kókusztejszín
1 dl víz
3 tojás
10 dkg gesztenyeliszt
1 ek. xilit (vagy más édesítőszer)
zsiradék a sütéshez
A kókusztejszínt keverd el a vízzel és a tojásokkal. Szitáld bele a gesztenyelisztet, add hozzá a xilitet és keverd teljesen homogén állagúra. A palacsintasütőt pici zsiradékkal forrósítsd fel és egyszerre 1 merőkanálnyi tésztát önts a serpenyőbe. Forgasd körbe a keveréket, oszlasd el egyenletesen és közepes lángon kb 2. percig süsd. Akkor jó, amikor a teteje már nem folyékony, az alja pedig szép barnára sült. Csúsztasd át egy tányérra, és rétegezd egymásra a palacsintákat. Ha szeleteket vágsz a palacsintatortából, könnyebb lesz tálalni.
Töltelék ötletek:
cukromentes lekvárok, magvajak, paleo pudingporok
Ha saját kezűleg szeretnéd a tölteléket elkészíteni, akkor pedig turmixolj össze friss vagy aszalt gyümölcsöket darált dióval, mákkal, vagy őrölt mandulával. A szilva például tökéletesen passzol a dióhoz. A narancs és a meggy pedig a mákhoz. Nyers mézzel, vagy édesítőszerrel édesítsd még, ha szükséges.